Rasbeschrijving CHODSKY PES

Als hondengedragsdeskundige maak ik regelmatig gedragsrasbeschrijvingen. Dit zijn combinaties van diverse rasbeschrijvingen van het ras (oa encyclopedieën, internet enz..), aangevuld met ervaringen van eigenaars en eigen ervaringen met het ras.

CHODSKY PES: middelgrote herder met een pittig karakter

Andere benamingen: Boheemse Herdershond

Land van herkomst: Tsjechische republiek

Oorspronkelijke taak: veelzijdige werkhond

Huidige taak: sportieve gezinshond

Gemiddelde levensverwachting: 10-12 jaar

Indeling volgens FCI: Groep 1 – Herdershonden - sectie 1 herdershonden. Met werktest.

GESCHIEDENIS

De geschiedenis van de De Chodsky Pes (CHODSKY= van het chodenvolk, PES= hond) of Boheemse Herdershond gaat terug tot de 13e eeuw, toen de Choden al sinds mensenheugenis in Šumava de belangrijkste weg bewaken die van Domažlice naar Němec leidt. Onnodig te zeggen dat de honden die hen altijd trouw vergezelden, taai, vasthoudend, zeer veerkrachtig moesten zijn. Vanwege de tijd was het niet alleen de plicht van deze honden om de voormalige Beiers-Tsjechische grensgebieden te bewaken en te verdedigen, maar ze werden ook gebruikt voor veeteelt en ze moesten ook kunnen volgen tijdens de noodzakelijke jacht op wild.

Elke schooljongen kent de tekeningen van Mikoláš Aleš, die de roman "Psohlavci" van Alois Jirásek aanvulden. In het bijzonder de bekende tekening die Chod afbeeldt terwijl hij de omgeving zorgvuldig bewaakt. Hij draagt een lange mantel, in zijn handen een chakan (kleed) en kroon en een geconcentreerde hond die aan zijn voeten zit. Ook de symboliek van de hond op het embleem van de grenswacht, op de titelpagina van de "Dogheads", een tekening van M. Aleš, het embleem van de Scout-lily - hier is het hoofd van een herdershond afgebeeld met een kort rechtopstaand oor en langere vacht, die voornamelijk op de nek en borst is afgebeeld.

Jindřich Šimon Baar schreef over de Chodský-hond in zijn memoires over de glorieuze geschiedenis van zijn geboorteland Chodsko. Hij schreef heel authentiek dat dit zeer type-gebalanceerde en gehard ras vermoedelijk het meest wijdverspreid was in de buurt van het dorp Klenčí, dat we beschouwen als de laatst bewaarde informatie.

Dit historisch gedocumenteerde ras raakte bijna in de vergetelheid, evenals andere rassen, in de naoorlogse periode. Slechts enkele enthousiastelingen probeerden rond 1948 een voorstel samen te stellen voor de erkenning van de Chod-hond door de International Cynological Federation – FCI. Uit de overgeleverde mondelinge informatie bleek dat zij niet geheel unaniem waren in hun mening over enkele van de basiskenmerken van de standaard. Helaas was het niet mogelijk om iets meer te weten te komen over dit aanstaande voorstel, zelfs niet van de voormalige "Central Club of Shepherds" in Brno.

Jan Findejs werd door mr.doc.ing Vilém Kurz (een bekende expert in kynologie) in de mogelijkheid gebracht om de Chodský-hond te kopiëren. Hij stuurde hem foto's van verschillende rassen die een reële kans op hun regeneratie zouden verdienen. Jan Findejs was het meest betoverd door het herdersras - de huidige Chodský pes. Hij nam onmiddellijk de eerste stappen die hadden moeten leiden tot de regeneratie van de Chodsky-hond.

In 1984 werden foto's van dit herdersras gepubliceerd in de kynologische pers met een uitdaging voor de eventuele eigenaren van dit bewaard gebleven herdersras. Als reactie was er de interesse van verschillende lezers en twee eigenaren uit de regio Prostějov name contact met elkaar op in de wetenschap dat ze een Chodský-hond hadden. Helaas kwam er geen reactie van lezers uit de regio Šumava. De eerste fase van regeneratie begon, toen T. Schmidtová nauw samenwerkte met Vilém Kurz. Dit werd gevolgd door een deskundige beoordeling van het eerste paar, vergelijking met bewaarde documentatie, geschreven materialen en periodetekeningen. De basis voor de herschepping van het oude, duidelijk historisch gedocumenteerde, ras was de Bessy, de hond Dixi en even later de ontdekte hond Blesk. Het stamboek van de CSCH registreerde de eerste kennel van Chod honden "na Barance" van de heer Ladislav Hykl. Het belangrijkste doel van de regeneratie van het ras was om gezonde, geharde en pretentieloze honden te fokken, zeer temperamentvol met veel werklust, uitstekende wakers en metgezellen in elke situatie voor alle categorieën geïnteresseerde mensen.

In 1985 werd het eerste nestje geboren (dixi en Bessa connectie) zijnde 6 pups en vervolgens in 1986 het tweede nest (verbinding van Blesk en Bessa) ook 6 pups. Het is vermeldenswaard dat in 1987 de Chod-honden voor het eerst werden geïntroduceerd in Brno en vervolgens in Rychnov nad Kněžnou. Een groep van zes Chod-honden kreeg grote belangstelling van het kynologische publiek in Brno.

Vervolgens werden van 1987 tot 1992 35 nesten gefokt. 5 jaar na het eerste nest van de Chodský-hond werden geleidelijk andere bloedlijnen gebruikt die overeenkwamen met het type en kenmerken voor de creatie van het ras dat ze voor ogen hadden. In het begin waren het "test" nesten en na evaluatie van hun nesten werden ze verder gebruikt volgens de resultaten. Er waren twee vrouwtjes Dina en Brita en 3 reuen Brix (zakl. III Lijn), Alex (Lijn IV) en Harry (Lijn V). In de jaren 1993-95 was er een snelle en significante verbetering in de eenwording van het type Chodský-hond en de stabilisatie van de schofthoogten, voornamelijk dankzij de bijdrage van de vader Birri Chodský pes, die een sterke "erfelijke" kracht vertoonde. Met verschillende bloedgeleiding en kwaliteiten gaf hij aan de pups het perfecte type, ideale lengte, goed pigment en rijke vacht door. Natuurlijk is zijn raswaarde niet toevallig, want hij was de opvolger van zijn perfecte vader "Asana on herbs" en niet minderdan kwaliteitsgrootvader "Ben on Baranka".

LICHAAMSBOUW

Zie rasstandaard

TEMPERAMENT

De Boheemse herdershond heeft een levendig temperament, snelle reacties, is behendig, maar niet onbezonnen. Licht volgzaam, attent, gemakkelijk te trainen, ontvankelijk. Zijn temperament, niet agressie, kan het beste worden gebruikt als bewaker. Hij heeft een aangeboren liefde voor mensen,  is vriendelijk, zeer aaibaar en daardoor gemakkelijk onder controle te houden. Hij verwelkomt enthousiast de meeste aangeboden activiteiten. Hij kan echter snels van activiteit naar rust gaan en zal bijvoorbeeld gewillig onder de tafel in een restaurant liggen. Zeker als hij bij zijn baas kan zijn! De CP staat bekend om zijn levendige persoonlijkheid zonder tekenen van nervositeit. De CP is bescheiden, weinig eisend en vasthoudend.  De CP is onbevreesd, heeft sterke zenuwen en is uitzonderlijk waakzaam. De CP heeft een uitstekend reukvermogen.

GEDRAG NAAR VOLWASSENEN

De Chodský Pes houdt zijn familie graag bij elkaar. Tijdens wandelingen heeft hij de neiging om zijn gezin bijeen te drijven. De CP is aanhankelijk tegenover familieleden, vooral met kinderen.

GEDRAG NAAR KINDEREN

Hij is een geweldige en betrouwbare partner, zelfs voor zeer jonge kinderen. De CP is opmerkelijk aanhankelijk met kleine kinderen.

GEDRAG NAAR ANDERE HONDEN EN HUISDIEREN

Niet alleen kan hij in de overgrote meerderheid van de gevallen goed overweg met andere honden, het is aangewezen hem regelmatig in contact te brengen met andere honden voor zijn eigen mentaal welzijn.

Voor andere huisdieren, als ze tussen hen opgroeien, gedraagt hij zich vriendelijk.

JACHTGEDRAG

Het bij elkaar houden van zijn roedel is één van zijn topprioriteiten. Het najagen van bewegende objecten (kinderen, vogels) is hem niet vreemd.

TERRITORIUMGEDRAG

Een uitstekende gezinshond die zijn temperament zal gebruiken bij het bewaken van het toevertrouwde gebied, maar als er bezoek is, zal hij genieten van het aaien en zal hij ook enthousiast apporteren. Wanneer het bezoek iets anders wil doen, zal hij gaan liggen en tevreden zijn dat hij erbij kan zijn.   Bij vreemden is de CP ingetogen, hoewel wanneer degenen van wie zij houdt of hun bezittingen worden bedreigd, zij beschermend kan worden. Het is een uitstekende hond voor bewaking, bescherming en voor gezelschap.

ALLEEN KUNNEN ZIJN

De CP is een echte gezinshond. Hij wil zo dicht mogelijk bij zijn eigenaren zijn. Zelfs in de tuin zal hij in momenten van rust op zoek gaan naar een plek waar hij zich het dichtst bij zijn familie voelt en waar hij er het grootste overzicht over heeft.

BEHOEFTE AAN BEWEGING

DE CP is bestand tegen slecht weer. Het hele jaar door buiten verblijven kan perfect. Kou verdraagt hij uitstekend. In de zomer is het echter noodzakelijk om hem schaduw te bieden. Mits de nodige wandelingen, kan een CP gerust op een appartement leven. 

LEERGEDRAG

De CP is makkelijk te motiveren tot het apporteren van speeltjes en ballen. Het heeft een goed ontwikkeld instinct. Veel eigenaren ervaren dat speelgoed tijdens de training een betere motivatie is dan het gebruik van voedsel. De basis van opvoeding bij de CP is spel, consistentie en lof. Op geen enkele manier omvat zijn opvoeding of training hardheid of eentonigheid.

VERSCHIL REU-TEEF

NB

OPVOEDING

Dankzij zijn karakter is hij ook geschikt als de eerste hond voor beginnende baasjes. Een rustige aanpak is vereist in de periode tot het einde van de puberteit, omdat de CP tot de meer gevoelige rassen behoort. Zo zal hij uitgroeien tot een volledig evenwichtig en zelfverzekerde hond. Hij houdt niet van een harde aanpak en is niet onredelijk agressief.

De Chodsky-hond heeft echter ook zijn eigen persoonlijkheid en is helder en intelligent, dus zelfs als hij weet dat iets verboden (ongewenst) is, houdt hij zich er meestal zonder problemen aan als hij "in het volle zicht" is. Maar als de eigenaar het niet ziet, kan hij dit verbod voor de lol overschrijden, wat soms vindingrijkheid van de eigenaar vereist.

GEBRUIKSMOGELIJKHEDEN

Vermelde karaktereigenschappen in combinatie met zijn grootte, gewicht, algehele balans van lichaamsverhoudingen, zijn uitstekende reukvermogen en de combinatie met eetlust zorgen ervoor dat de CP een veelzijdige hond is die geschikt is voor diverse trainings- en sportdisciplines. van allround training tot verschillende alternatieve kynologische sporten. Zijn ideale middelgrote formaat en bedieningsgemak betekenen dat de Chodský Dog kan worden gebruikt voor geleidehonden training, terwijl zijn uitstekende reukvermogen ideaal is voor reddingswerk.

GEZONDHEID EN VERZORGING

Een CP vraag weinig lichaamsverzorging. Af en toe de vacht uitborstelen is voldoende.

PROFIEL IDEALE EIGENAAR

  • Ervaring met (herders)honden is een must

  • Consequent, doch niet hardhandig

  • Voldoende en afwisselende activiteiten

  • Sportief gezin  

Gedragsproblemen

Indien de eigenaar onvoldoende tegemoet komt aan de behoefte van de CP, kan volgend probleemgedrag ontstaan:

  • Angstig en onzeker gedrag

  • Ongehoorzaamheid

  • Extreem blaffen

  • Hoeden  

Officiële rasvereniging België: geen

Officiële rasvereniging Nederland: VCPN 

 

Bronvermelding: