Rasstandaard CHODSKY PES

bron: vcpn.nl

ALGEMENE KENMERKEN

De CP is een  middelgrootte herdershond-type met een langwerpig lichaam. De CP heeft een lange vacht, waardoor het winterhard en weerbestendig is. De lichaamsstructuur ziet er harmonisch uit. Alle lichaamsdelen zijn bedoeld om het geheel compact en sierlijk te maken. Het ras wordt gekenmerkt door zijn houding en zijn korte oren, de elegante vorm van zijn lange nek en schoft, evenals de rijkdom van zijn lange vacht. De CP beweegt licht en vrij. De CP staat bekend om zijn levendige persoonlijkheid zonder tekenen van nervositeit. De CP is aanhankelijk tegenover familieleden, vooral met kinderen. Bij vreemden is de CP ingetogen, hoewel wanneer degenen van wie zij houdt of hun bezittingen worden bedreigd, zij beschermend kan worden. Het is een uitstekende hond voor bewaking, bescherming en voor gezelschap. De CP is in staat om moeilijke trainingen aan te gaan. De CP is gezegend met een uitstekende neus en voert neuswerk gemakkelijk en met drive uit. Zijn ideale middelgrote formaat en bedieningsgemak betekenen dat de Chodský Dog kan worden gebruikt voor geleidehonden training, terwijl zijn uitstekende reukvermogen ideaal is voor reddingswerk.

BELANGRIJKE LICHAMELIJKE VERHOUDINGEN

Ideale parameters van een tweejarige hond:  Formaatindex Lichaamslengte: omvat 110% van de schofthoogte Hoogte-index: diepte van de thorax omvat 49% van de schofthoogte Hoofdtype index: lengte van neusgedeelte bestaat uit 46% van de lengte van het hoofd

GEDRAG EN NATUUR

Een levendige hond met snelle reacties. Licht volgzaam, attent, gemakkelijk te trainen, ontvankelijk. De CP is bescheiden, weinig eisend en vasthoudend. De CP is opmerkelijk aanhankelijk met kleine kinderen. De CP is onbevreesd, heeft sterke zenuwen en is uitzonderlijk waakzaam. De CPt heeft een uitstekend reukvermogen.

HOOFD

De schedel is plat en loopt geleidelijk taps toe naar de ogen, met de taps-heid gecentreerd langs het frontale streepje, dat licht is gemarkeerd. De uitstulping van de nek is voelbaar, maar is niet duidelijk zichtbaar. Het snuitgedeelte is iets korter dan de schedel, waarvan het wordt gescheiden door een frontale helling. De frontale helling is niet te scherp of te zacht. De supraciliaire bogen zijn duidelijk maar niet prominent. De wangen zijn droog en bedekt met platte spieren. De huid van het schedelgedeelte is strak en bedekt met kort, dik en glad haar.

Gezicht Neus sectie: De nasale rand is recht en nagenoeg evenwijdig met de verlengde lijn van de schedel. Het loopt taps toe in een wigvorm naar de snuit. Middelgrote, volle, zwart gepigmenteerde, open neusgaten.

Lippen: stevig, droog, nauwsluitend met gesloten hoeken.

Kaken: De boven- en onderkaken zijn evenredig, sterk en lang en lopen geleidelijk taps toe naar de snuit.

Wangen: Glad, nauwsluitend, niet slap onder de ogen.

Tanden: gezond, sterk, zuiver wit, regelmatig in een schaargebit geplaatst. De kiezen passen precies in elkaar, de snijtanden raken elkaar. Volledige set tanden.

Ogen: middelgroot, amandelvormig, licht hellend. Ze mogen niet uitpuilen of verzonken zijn. Ze zijn helder, vol energie en toch met een aangename uitdrukking, bruin van kleur. 

Oren: Kort, rechtopstaand, naar voren gericht, hoog geplaatst en dicht bij elkaar. Ze zijn driehoekig met een bredere basis, aan de uiteinden puntig of licht afgerond. De oorlellen zijn bedekt met lang, dik haar dat borstels vormt.

Hals: Sierlijk in lagering en vorm, lang, zeer flexibel. Wordt iets dikker naar de schouder toe. De nek is bedekt met lang, dik haar.

Over het algemeen moet de grootte van het hoofd nobel zijn en in verhouding tot het lichaam. Het moet niet enorm of te mooi lijken. De karakteristieke unieke vorm van het hoofd is afhankelijk van de juiste plaatsing van de oren, hun grootte, vorm en dekking van lang haar.

LICHAAM

Thorax: Ovaal in dwarsdoorsnede; de bovenrand is stomp, terwijl de onderkant puntig is. Het reikt tot onder het niveau van de elleboog. De ribben zijn licht gebogen, hoewel niet ton-vormig.

Borst: breder aan de voorkant, redelijk gespierd. Ruggengraat: recht, stevig, niet te lang, licht verhoogd bij de schoft.

Schouders: kort, soepel, goed gebonden, verbonden met de ruggengraat in een enkele lijn.

Buik: stevig, ingetrokken.

Rug: begint op dezelfde hoogte als de ruggengraat en loopt iets naar de staart toe, zonder overgang.

Staart: In rust en tijdens het bewegen wordt het vrij in een lichte curve gehouden; wanneer opgewonden wordt het verhoogd tot het niveau van de ruggengraat. Het is dik bedekt met haar en reikt tot de sprong. 

De algehele vorm van het lichaam, van het hoofd tot de staart, bestaat uit een set sierlijke rondingen. De lengte van het lichaam moet iets groter zijn dan de schofthoogte.

LEDEMATEN

Thoracale ledematen Algemeen: het schouderblad moet schuin zijn en plat liggen. Het bot van de schouder is lang en de hoek die het vormt met het schouderblad is ongeveer 90 °. De elleboog wijst recht naar achteren en draait noch naar binnen noch naar buiten.

De onderarm lijkt recht vanuit elke hoek, met goed ontwikkeld, droog spierstelsel. De meta-carpus is stevig,lang en niet te abrupt. De achterkant van de meta-carpus is bedekt met dik, lang haar.

Bekken ledematen Algemeen: goed gebogen op de knieën en hakken. Recht van achteren gezien.

Dijen: sterk, aanzienlijk gespierd. Wreef: stevig. De gewrichten van de knieën en hakken zijn goed afgerond. De achterkant van de dijen is bedekt met dik, lang haar.

Poten: middelgroot, ovaal van vorm. Ze hebben stevige, soepele kussens en gebogen, dicht bij elkaar staande tenen. 

BEWEGING-MECHANICA

De natuurlijke loop van de hond is een lage draf met een diagonale verschuiving van de ledematen terwijl de lijn van de ruggengraat recht blijft. Beweging is licht, soepel en ruim.

HUID

Strak en nauwsluitend overal. 

VACHT

Afgezien van de gelaatsdelen van het hoofd, de uiteinden van de oorlellen en de voorkant van beide ledematen, waar de vacht kort en glad is, is het lichaam bedekt met een glanzende, lange, dikke, grovere vacht. De lengte is tussen 5 en 12 cm. Het moet recht of licht golvend zijn, op de nek en borst iets open, anders plat liggend. Het goed ontwikkelde onderhaar is korter en zachter. De oorlellen zijn rijkelijk bedekt met haar. Borstels vormen zich aan de basis en langs de randen. De vacht is bijzonder lang op de nek, ruggengraat en ook op de rug van de dijen en wreef, waar het licht golvend is. De staart is dik bedekt met haar en heeft lang, licht golvend haar aan de onderkant.

KLEUREN VAN LAAG

Zwart -  ( black and tan) met levendige gele zwartbruine aftekeningen. Hoe levendiger de markeringen, hoe beter. Andere vachtkleuren dan zwart zijn niet toegestaan. De markeringen zijn: - aan de rand van en in het oor - boven de ogen - op de wangen, waar ze soepel overgaan in de keel, die een karakteristieke halve-maanvormige vorm vormt - op de thorax, terwijl de borstsporen gescheiden zijn van de markeringen op de keel - op de bekken ledematen, aan de binnen- en achterkant van de dijen en van de tenen tot de hakken - op de thoracale ledematen tot het carpale gewricht - rond de anale opening Ze kunnen ook verschijnen op de onderste thorax, buik en staart, en kan afwezig zijn aan de achterkant van de dijen. De voorkeur wordt gegeven aan markeringen die verschijnen zoals voorgeschreven, duidelijk afgebakend en levendig van kleur.

HOOGTE EN GEWICHT

Hoogte De schofthoogte moet zijn: 52 tot 55 cm met reuen, 49 tot 52 cm met teven. De maximaal toegestane variatie is + - 2 cm. Gewicht Optimaal gewicht - varieert tussen 18-25 kg

DEFICIËNTIES, DEFECTEN, GROTE (DISQUALIFERENDE) DEFECTEN.

Dit zijn afwijkingen van de norm van een lichte (tekortkomingen), ernstige (defecten) en zeer ernstige (ernstige diskwalificerende defecten) aard.

Tekortkomingen

Defecten

Grote, diskwalificerende defecten